Cardamom इलायची
इलायची अत्यंत सुगन्धित होने के कारण मुंह की बदबू को दूर करने के लिए बहुत ही प्रसिद्ध है। इसको पान में रखकर खाते हैं। सुगन्ध के लिए इसे शर्बतों और मिठाइयों में मिलाते हैं। मसालों तथा औषधियों में भी इसका प्रयोग किया जाता है। इलायची दो प्रकार की होती है। छोटी और बड़ी।
Cardamom is very famous for removing the smell of the mouth due to its very fragrant taste. Put it in a pan and eat it. For aroma, mix it in sorbets and sweets. It is also used in spices and medicines. There are two types of cardamom. Small and big.
छोटी इलायची मालाबार और गुजरात में अधिक पैदा होती है, और बड़ी इलायची उत्तर प्रदेश व उत्तरांचल के पहाड़ी क्षेत्रों तथा नेपाल में उत्पन्न होती है। दोनों प्रकार की इलायची के गुण समान होते हैं। छोटी इलायची अधिक सुगन्ध वाली होती है।
Small cardamom grows more in Malabar and Gujarat, and large cardamom grows in hilly areas of Uttar Pradesh and Uttaranchal and in Nepal. Both types of cardamom have similar properties. Small cardamom is more fragrant.
विभिन्न भाषाओं में नाम : संस्कृत एला, स्थूल, बहुला हिन्दी बड़ी इलायची लाल इलायची बंगाली बड़ एलायच मराठी थोखेला गुजराती मोटी एलची, जाडी एलची फारसी हैल्कल्क इंग्लिश लार्ज कारडेमम लैटिन एमोमम सुवेलेटम, छोटी इलायची संस्कृत सूक्ष्ममैला, उपकुंचिका, तुत्थादि हिन्दी छोटी इलायची, गुजराती इलायची बंगाली छोट एलायच, गुजराती रानी एलायच मराठी लघुवेला गुजराती झीली एलची, फारसी हैलहिला इंग्लिश सेलसर कारडेमम लैटिन एलोटोरिया कार्डामोमम
Names in different languages: Sanskrit ela, macula, bahula Hindi big cardamom Red cardamom Bengali Bad Elach Marathi Thokhela Gujarati Moti Elchi, Jadi Elchi Persian Halkalk English Large Cardamam Latin Emomum Suvaletam, Small Cardamom Sanskrit Micromala, Subcutchee, Tuthadi Hindi Small Cardamom, Gujarati Elaichi Bengali Chhot Allayach, Gujarati Rani Allayach Marathi Miniature Gujarati Jhili Elchi, Persian Hailhila English Salsar Kardemam Latin Allotoria Cardamomam
रंग : यह भूरा, कालापन और हल्का लाल रंग का होता है।
Color: It is brown, black and light red in color.
स्वाद : इसका स्वाद चरपरा (तीखा) होता है। स्वरूप : इलायची का पेड़ अदरक के पेड़ के जैसा होता है। इसके फल सफेद और लाल रंग के होते हैं। इसके बीज काले होते हैं।
Taste: It tastes charpara (pungent). Format: Cardamom tree is like ginger tree. Its fruits are white and red in color. Its seeds are black.
स्वभाव : आयुर्वेद के अनुसार इसकी प्रकृति शीतल है। यूनानी चिकित्सा पद्धति के अनुसार यह गर्म और खुश्क होती है।
Nature: According to Ayurveda its nature is cool. It is hot and dry according to Unani system of medicine.
हानिकारक : बड़ी इलायची को अधिक मात्रा में सेवन करने से आंतों को नुकसान हो सकता है।
Harm: Consuming large amount of cardamom can cause intestinal damage.
दोषों को दूर करना वाला : बड़ी इलायची के हानिकारक प्रभाव को नष्ट करने के लिए कतीरा का उपयोग किया जाता है।
Removing blemishes: Katira is used to destroy the harmful effects of large cardamom.
मात्रा : इसे 5 ग्राम की मात्रा में सेवन करना चाहिए।
Dose: It should be taken in the quantity of 5 grams.
Dr. Manoj Bhai Rathore
Ayurveda Doctor
Email id:life.panelbox@gmail.com
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